16 april 2010

Het Internationale Van der Lubbe ComitéDit portret van Marinus is in de jaren dertig door een mij onbekende (Franse?) tekenaar gemaakt en gepubliceerd door het indertijd uiterst actieve Internationale Comité ter Verdediging en Rehabilitatie van Marinus van der Lubbe. Het Internationale Van der Lubbe Comité werd in de zomer van 1933 opgericht door Alphonse Barbé en André Prudhommeaux in Frankrijk en Lo Lopes Cardozo in Amsterdam, en stelde zich ten doel zoveel mogelijk materiaal over Van der Lubbe te verzamelen en te publiceren, terwijl Marinus in Berlijn gevangen zat. Vooral in de Franse bladen Le Semeur en Le Flambeau verscheen een stroom aan achtergrondartikelen; het Reisdagboek van Marinus, opgetekend tijdens zijn voet- en lifttocht door Duitsland en Oost-Europa in 1931, en een aantal brieven werden er in de loop van 1933-34 gepubliceerd; La Revue anarchiste publiceerde in maart 1934 een special over Van der Lubbe.

Het Internationale Van der Lubbe Comité had steunpunten in onder meer Engeland, België, Zwitserland en Amerika. Guy Aldred, radencommunist in Glasgow, publiceerde een aantal artikelen over Van der Lubbe in The New Spur, in België was Ernestan (pseudoniem van Ernest Tanrez) heel actief en schreef vooral in het weekblad Le Rouge et le Noir, in Amerika verscheen in het maandblad Man!, uitgegeven door Marcus Graham in San Francisco, een aantal opmerkelijke artikelen, en in Zwitserland nam Luigi Bertoni, in Il Risveglio (Genève), deel aan de campagne ter verdediging van Marinus van der Lubbe.

Alle hier vermelde publicaties kunnen geraadpleegd worden in het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam, zie http://www.iisg.nl/. Daar bevindt zich ook het archief van Prudhommeaux: de André Prudhommeaux Papers, waarin een dossier zit over het 'Comité international Van der Lubbe' uit de jaren dertig.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Nico, Wat een mooie uitvoerige blog en ook een eerbetoon aan van der Lubbe. Tiny

Nico zei

Dank je wel, Tiny, altijd leuk om te horen!